Σελίδες

Translate

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Στο «περίμενε» για τα δεδουλευμένα οι ναυτεργάτες



Στο «περίμενε» για τα δεδουλευμένα οι ναυτεργάτες
Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα από την πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εφοπλιστές που εγκαταλείπουν απλήρωτους τους ναυτεργάτες και τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους των εταιρειών τους, να αποζημιώνονται και από πάνω όταν τα πλοία τους τίθενται σε διαδικασία εκποίησης ως «ναυάγια»!
Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα ΑμεΑ.
Τροποποιώντας σχετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση εκποίησης προηγούνται τα πληρώματα και το ΝΑΤ, δίνει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, χωρίς έστω να εξασφαλίζεται ότι ανάμεσα σε αυτούς - δηλαδή στις καταστάσεις εργασίας - δεν συγκαταλέγονται και οι ίδιοι οι εφοπλιστές.
Η τροπολογία κατατέθηκε για να αποκατασταθεί τάχα το πρόβλημα με τους υπαλλήλους της εταιρείας του Αγούδημου. Βέβαια, ο συγκεκριμένος εφοπλιστής, στις καταστάσεις προσωπικού της εταιρείας του ήταν χαρακτηρισμένος ως υπάλληλος! Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους εφοπλιστές εμφανίζονται στις καταστάσεις του διοικητικού προσωπικού των εταιρειών τους ως αρχιμηχανικοί ή αρχιπλοίαρχοι, δηλαδή ως υπαλληλικά στελέχη, που σημαίνει ότι σε περίπτωση εκποίησης πλοίων τους θα πάρουν και αποζημίωση από τον όποιο οργανισμό λιμένα αναλάβει να εκποιήσει το καράβι ως «ναυάγιο».
Στην περίπτωση του Αγούδημου, επειδή άλλαξε πεδίο επιχειρηματικής δράσης, είχε παρατήσει τα πλοία του στο λιμάνι του Πειραιά, εγκαταλείποντας τους ναυτεργάτες απλήρωτους χωρίς τροφή και νερό. Οπως απλήρωτους είχε αφήσει και τους υπαλλήλους.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία τον περασμένο Δεκέμβρη, με την οποία αναγνωριζόταν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο η προνομιακή ικανοποίηση του συνόλου των ναυτεργατών και εργαζομένων στις ναυτιλιακές εταιρείες, σε περίπτωση εκποίησης του πλοίου ως «ναυαγίου».
Αντί γι' αυτήν, η σημερινή κυβέρνηση προτίμησε να φέρει τροπολογία που αρέσει στους εφοπλιστές. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία, προσθέτοντας ότι αν και ακόμα υπάρχουν ναυτεργάτες από τα πληρώματα του Αγούδημου που παραμένουν απλήρωτοι, «εσείς προτάσσετε μόνο τους διοικητικούς υπαλλήλους». Αν και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση δεν πήρε απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου